
Amended Recognized Obligation Payment Schedule 
Frequently Asked Questions 

 
Question 1: What is an Amended ROPS? 
 
Response: Pursuant to Health and Safety Code (HSC) section 34177 (o) (1) (E), once per 
ROPS period, the agency may submit one amendment to the ROPS approved by 
Finance and is subject to the following: 
 

• The Amended ROPS must be approved by the Oversight Board (OB) and is due 
to Finance no later than October 1. 

• The OB must make a finding that the revision is necessary for payment of 
approved enforceable obligations during the second half of the ROPS period 
(January 1 to June 30). 

• The agency may only amend the amounts authorized for payment of approved 
enforceable obligations. 

• A request to decrease a payment amount is not necessary and will not be 
approved. (See Question 12.) 

• Finance’s determination will be issued at least 15 days before the date of the 
property tax distribution. 

 
Refer to HSC section 34177 (o) for details on specific requirements. 
 
Question 2: How do I submit an Amended ROPS? 
 
Response: Access the Amended ROPS template from the RAD App. Complete the 
“Requested Adjustments” section by entering adjustment amounts needed for the line 
item(s) as necessary. The template will be pre-populated with the amounts previously 
authorized for enforceable obligations during the Annual ROPS review. Once 
completed, submit the OB approved Amended ROPS through RAD App, as you would 
with the Annual ROPS. See Amended ROPS Instructions for details. 
 
Question 3: The agency was approved for a total of $2 million in Redevelopment 
Property Tax Trust Fund (RPTTF) for enforceable obligations ($1 million for the A period 
and $1 million for the B period) during the Annual ROPS period. However, the agency 
was only distributed $900,000 in RPTTF during the A period, resulting in a RPTTF funding 
shortfall of $100,000. Can the agency submit an Amended ROPS to request for the 
shortfall amount? 
 
Response: No, the Agency’s maximum authorized RPTTF distribution for the Annual ROPS 
period is $2 million. Under this scenario, to the extent RPTTF is available during the B 
period, the Agency is authorized to receive up to $1.1 million, which includes the B 
period amount of $1 million and the A period shortfall amount of $100,000, during the 
January 1 RPTTF distribution. Agencies are authorized to receive up to the maximum 
Finance authorized RPTTF amount through the combined ROPS A and B period 
distributions. 
  



Question 4: Can the agency add line items to the Amended ROPS and request new 
funding? 
 
Response: No. Pursuant to HSC section 34177 (o) (1) (E), the Agency may only amend 
the amount authorized for payment of approved enforceable obligations as listed on 
the Annual ROPS. Additionally, the RAD App will not allow additional line items to be 
added. 
 
Question 5: When completing the Amended ROPS workbook, should the agency 
request the new adjusted total amount for the line item, or just the adjustment amount 
needed? 
 
Response: Only request the adjustment amount needed. For example, if the agency 
needs an additional $1,000 of RPTTF for a line item, simply enter $1,000 in the 
“Requested Adjustments” section under the funding source column. See Amended 
ROPS Instructions for a detailed example. 
 
Question 6: Does the Amended ROPS have a Meet and Confer process? 
 
Response: No, there is not a formal Meet and Confer process for the Amended ROPS 
review. During their review, your Finance analyst may request additional 
documentation to justify the requested adjustments prior to the issuance of the 
determination letter. 
 
Question 7: Will Finance accept Amended ROPS submitted after October 1? 
 
Response: No. Pursuant to HSC section 34177 (o) (1) (E), the Amended ROPS is due to 
Finance no later than October 1. 
 
Question 8: Our Agency recently refunded some of our bond debt, which resulted in 
lower debt service payments. Should we submit an Amended ROPS to reflect the new 
debt service payments? 
 
Response: No. Submitting an Amended ROPS for this purpose is not necessary. The 
Agency may use the funding approved and distributed for the bonds that were 
refunded to pay the new debt service for the refunding bonds. Pursuant to HSC section 
34186 (a), the Agency is required to report estimated obligations and actual payments. 
Any unspent funds should be reported as prior period adjustments. 
 
The Agency should however, in the subsequent Annual ROPS separately identify the 
new refunding bonds as a new line item and retire the bond line items that have been 
refunded. 
 
Question 9: Should an Agency submit an Amended ROPS to reflect adjustments made 
by Finance through the Annual ROPS review process? 
 
Response: No. There is no need to submit an Amended ROPS for this purpose. Any 
adjustment made during the Annual ROPS process should already be captured in 



Finance’s Annual ROPS determination letter. 
 
Question 10: Should an Agency submit an Amended ROPS to change the funding 
source for a particular line item or line items? 
 
Response: No. Submitting an Amended ROPS for this purpose is not necessary. Pursuant 
to HSC section 34177 (a) (3), only those payments listed on an approved ROPS may be 
made by the Agency from funds specified. If the Agency needs to make payments for 
approved obligations from another funding source, HSC 34177 (a) (4) requires the 
Agency to first obtain oversight board approval. Therefore, the Agency’s submittal of 
an oversight board action to Finance will suffice and the submittal of an Amended 
ROPS is not necessary. 
 
Question 11: If an agency did not submit an Annual ROPS to Finance for review and 
approval, can an agency still submit an Amended ROPS? 
 
Response: No. The purpose of the Amended ROPS process was to allow an agency to 
request funding necessary for the ROPS B period that was not originally anticipated for 
and therefore, not approved on the Annual ROPS. The agency will have to wait until the 
next Annual ROPS cycle to request for funding. 
 
Question 12: Should an Agency submit an Amended ROPS to decrease amounts 
previously authorized for the B period? 
 
Response: No. Submitting a request to decrease a payment amount is not necessary 
and is not authorized. To be eligible to request an amendment to the ROPS under 
HSC section 34177 (o) (1) (E), the request must be to make a necessary payment on an 
approved enforceable obligation in the second half of the ROPS period and the OB 
must make a finding that a revision is necessary. Because a decrease in a payment is 
not necessary, it will not be approved. 
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